Sofinancira Evropska Unija Evropski kmetijski sklad Evropski kmetijski sklad Skupna Kmetijska politika I feel Slovenia
Nazaj na seznam

Lokalna akcijska skupina „Virovitički prsten“ 07.06.2024

V torek 4. junija 2024 smo na območju LAS Sožitje med mestom in podeželjem in LAS Za mesto in vas gostili prav posebne goste. 

S hrvaške Virovitice in okoliških petih občin so se k nam pripeljali predstavniki Lokalne akcijske grupe „Virovitički prsten“ (LAG „VIP“) / LAS "Virovitički obroč / LAG  “Virovitica Ring” .LAS, ki je bil kot neprofitna organizacija ustanovljen 4. 9. 2012, leži na severovzhodu Hrvaške, nedaleč stran od madžarske meje in pokriva 814.47 km2 površine.

 

Delovni junijski teden so predstavniki vseh sektorjev in občin LAS pričeli z ogledom dobrih praks in izmenjave znanj ter izkušenj v Sloveniji že v ponedeljek, ko so obiskali LAS Posavje. 4. junija so se ustavili v LAS Sožitje med mestom in podeželjem in LAS Za mesto in vas ter naslednji dan nadaljevali proti domu, kjer jih je na poti pričakal LAS STIK. 

 

Predstavnice vodilnega partnerja LAS z Regionalne razvojne agencije Ljubljanske urbane regije smo gostom s Hrvaške pripravile raznolik program s prikazom uspešno izvedenih projektov na območju obeh LAS. Sprejeli smo jih skupaj s vodilnim partnerjem LAS Sožitje v preteklem programskem obdobju Josipom Pintarjem z Zavoda za razvoj podeželja - Ciza in predstavniki občine Ig. Z uvodnim nagovorom župana Zlatka Usenika smo uradno začeli izmenjavo naših izkušenj dela na ukrepu LEADER/CLLD. 

 

 

Nato smo krenili na teren, kjer smo si v občini Ig pogledali rezultate projekta »Stalna razstava v interpretacijskem centru«. Razstava je del Hiše Morostig, ki preko devetih tematskih enot predstavlja raziskovanje Ljubljanskega barja in kolišč. Skupaj z vodičko smo se prehodili tudi do samih kolišč. V prelepem naravnem okolju so v lanskem letu odprli rekonstrukcijo kolib. Po poti "tlakovani" z lesenimi deskami se vračamo nazaj v preteklost - v življenje koliščarjev in občutimo prijetno klimo njihovih bivališč.

 

Pot smo od tu nadaljevali na skrajen severovzhod Ljubljane, kjer se nad Podgradom nahaja turistična kmetija Pri Lazarju. Postregli so nam dobro domače kosilo in nas obvarovali pred dežjem. Gostje so bili navdušeni nad razgledom, saj se od tu vidi celotna Ljubljanska kotlina - vse do Triglava. Njihovo razgledišče na obrobju Ljubljane je bil del projekta »Ljubljana in Slovenija na dlani«.

 

Potem pa še "čez mejo LAS" proti območju LAS Za mesto in vas. V Študi sta nas pri čebelnjaku sprejela Andrej Jus, predsednik Čebelarskega društva Domžale, in Nika Pengal, čebelarka in apiterapevtka. Predstavila sta delovanje društva in njihovo sodelovanje pri projektu »BeeZoo Za ohranjanje okolja«.

 

Naš zadnji postanek je bil v Dobu pri Domžalah. Tu se nahaja Jarina, zadruga za razvoj podeželja. V njihovi trgovinici so na voljo različni lokalni pridelki in produkti, skrbijo pa tudi za dobavo lokalne hrane v številne šole in vrtce. Kot vodilni partner pri projektu »Lokalno je zdravo« so se prijavili na enega od javnih razpisov LAS, kjer so vzpostavili nove prodajne poti lokalnih pridelkov. Z manjšo pogostitvijo, ob spremljavi hrvaških in slovenskih melodij klavirske harmonike, smo v eko sadovnjaku Miš na Gorjuši zaključili dan.

 

Veseli nas, da smo dan preživeli v tako dobri druži in upamo, da bomo lahko obisk vrnili in prišli tudi sami v okoliš Virovitice. ;)