Sofinancira Evropska Unija Evropski kmetijski sklad Evropski kmetijski sklad Skupna Kmetijska politika I feel Slovenia
Nazaj na seznam

Kako se izvaja LEADER/CLLD na Češkem 15.04.2024

 
V sredo 10. aprila 2024 smo se z veseljem udeležili predstavitve "Pristopa LEADER/CLLD na Češkem", ki je potekalo na Oddelku za geografijo, Filozofske fakultete v Ljubljani.
 
 
Prof. dr. Irma Potočnik Slavič, redna profesorica za družbeno in regionalno geografijo, ki se v svojem raziskovanju še posebej usmerja na področja razvoja podeželja, je v sklopu svojih predavanj za študente gostila  dr. Ondřeja Konečnýa z Univerze v Brnu. Kot praktik (predsednik lokalne akcijske skupine) in teoretik (predavatelj na Univerzi v Brnu) nam je podal uvid v razvoj in delovanje Lokalnih akcijskih skupin na Češkem.
 

Dr. Ondřej Konečný je vodja oddelka za regionalni razvoj in prodekan za regionalni razvoj na Univerzi Mendel v Brnu.

Svoje raziskovalno delo posveča predvsem tematiki razvoja podeželja - delovanju lokalnih akcijskih skupin na Češkem. Je tudi soavtor študije o vrednotenju vplivov pristopa LEADER na uravnotežen regionalni razvoj. 

V Južnomoravskem okraju, severozahodno od Brna, pa je kot predsednik manjšega LAS, ki meri 124 km2 in ima 16.300 prebivalcev LAS Brana Vysočiny (MAS Brana Vysočiny) intenzivneje vpet v neposredno dogajanje na terenu.  
 
Predavanju, ki so se ga udeležili nekateri predstavniki slovenskih LAS, študentje in drugi, ki se ukvarjajo z razvojem podeželja, je sledila razprava in izmenjava izkušenj. Ugotovili smo, da je med izvajanjem pristopa LEADER/CLLD pri nas in na Češkem kar nekaj podobnosti kot tudi različnih situacij. Vsekakor je bila to za nas zanimiva in koristna izmenjava izkušnj ter dobrodošlo mednarodno povezovanje. 
 
 
 
???????? ????????